ANGST & FRYGT

Posted: January 26, 2014 in Uncategorized

ANGST & FRYGT

© Tommy Flugt – 23.01.2014

Et af de frygteligste digte i dansk litteratur handler om angst. Selv forfatteren blev bange for digtet og rystet over at han kunne rumme en så helt igennem ødelæggende og nihilistisk tankegang i sig. Hvor kom den fra og hvad førte den hen til. Det er digtet i romanen Hærværk af Tom Kristensen fra 1930. Og digtet handler om angst. Og om utilstedelig fanatisme som skal gå ud over alverden.

Det var et digt med fremtiden i sig. Snart blev indholdet virkelighed i Hitlers Ragnarok og et Europa i flammer.

Nu gentager sig angsten og fanatismen i vor tid. I lande ikke så fjernt fra os. Syrien, Irak, Afghanistan og andre brændende byer og steder med menneskeracer på flugt.

Men vi skal ikke glemme at ved siden af angsten er der i Danmark en frygt for det fremmede i ubefæstede sjæle som politiske plattenslagere prøver at drive rovdrift på med populistisk politik og tankegang.

Der er grund til at forholde sig til angsten & frygten som næres af fjendtlighed og fremmedangst. Og der er grund til at sige fra overfor større mediehuse, der puster til ilden med deres postulerede ret til at revse, fornærme og tale nedsættende om andre. Ligesom vore politikere ikke skal gå ud ad den vej, hvor de siger, hvad der passer dem så råt som muligt.
Hvad er det for værdier, de såkaldte værdipolitikere og partier er begyndt at finde frem. Man aner hvor de har deres lærdom og viden fra. Det synes mig at fortidens spor og gerninger er skræmmende.

Menneskeracer på flugt, brændende byer, jordskælv og opbrud der rammer alverden.

Hvad er det for toner der igen er på vej. Toner som vores store digter Tom Kristensen fornemmede i sin digtersjæl og tog kraftig afstand fra.

Vi bør sige fra overfor de nye gammelkendte toner. Vi skal ikke finde os i nedsættende bemærkninger og racistiske udtryk forklædt i nysprog som en følge af tidens sprog.

Hvornår har nedsættende udsagn om medmennesket været en måde at samtale på. Aldrig nogensinde. For samtalen rummer lytten til næsten uden at fornærme og afbryde. Samtalen er i sit væsen demokratiet i en nøddeskal. Og hvis vi ikke mere kan tale ordentligt sammen og lytte til hinanden, så er vi ved at tabe vort demokratiske værdisæt. Og så forgår vi i rædsel og nød som nation, sådan som vi ser det i vore nabolande mod syd. Sådan som Tom Kristensen skrev i sit digt Angst for mange år siden, men som desværre igen er aktuel.

Angst

Asiatisk i Vælde er Angsten.
Den er modnet med umodne Aar.
Og jeg føler det dagligt i Hjertet,
som om Fastlande dagligt forgaar.

Men min Angst maa forløses i Længsel
og i Syner af Rædsel og Nød.
Jeg har længtes mod Skibskatastrofer
og mod Hærværk og pludselig Død.

Jeg har længtes mod brændende Byer
og mod Menneskeracer på Flugt,
mod Opbrud som ramte Alverden
og et Jordskælv, som kaldtes Guds Tugt.

© Tom Kristensen – Hærværk 1930

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s